top of page
Çapa 1

Kızılırmak-Kesikköprü Barajı 

Kesikköprü Barajı ile İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi arasında, her biri 128 km uzunluÄŸunda toplam 384 km’lik 3 ayrı boru hattı mevcuttur. Bir sene gibi rekor bir sürede bitirilen bu proje sayesinde, bir baÅŸka havzadan su temin edilerek, Ankara’nın uzun vadeli su ihtiyacı güvence altına alınmıştır. 
Kesikköprü Barajının hacmi 95 milyon metreküptür. Ancak bu barajın gerisinde toplam kapasitesi 7 milyar metreküp olan barajlar bulunduÄŸundan Kızılırmak Sistemi’nin su potansiyeli çok yüksektir. 
Barajlarımızda Ankara’nın ihtiyacını karşılayacak yeterli miktarda su bulunduÄŸundan, Kızılırmak Sistemi 2009 yılı Åžubat ayından itibaren kullanılmamaktadır.

NOT: 2014 yılı Haziran ayından bu yana Kesikköprü suyu barajlarımızdan gelen suyla harmanlanmakta ve ivedik içme suyu arıtma tesisinde arıtıldıktan sonra ÅŸebekemize verilmektedir. Kesikköprü barajından ÅŸehre verilen suyu ve günlük su durumu deÄŸerlerimizi aÅŸağıdaki linkten takip edebilirsiniz.

http://www.aski.gov.tr/tr/Baraj_Doluluk.aspx

 

RAKAMLARLA KIZILIRMAK

 

• Üç ayrı hat döÅŸendi 128 km den 384 km boru hattı döÅŸendi (Ankara – Bursa arası mesafeden daha uzun).
• Bu boruları tam 11.000 tır taşıdı.
• Sadece 500 tır pompa, motor, vantuz ve vana taşındı.
• 110.000 metreküp beton kullanıldı. 
• 10 adet dev su deposu inÅŸaa edildi.
• 5 adet pompa istasyonu yapıldı.
• 230 km elektrik hattı döÅŸendi.
• Boruların birbirine kaynatılması için 80 km kaynak yapıldı
• Kızılırmak hattı tamamen scada sistemine baÄŸlanarak, bilgisayarlı kontrol saÄŸlandı 

ElmadaÄŸ - Kargali Yeraltı Barajı 

ElmadaÄŸ ilçesinin su sorununu çözmek için Kargalı mevkiine ASKİ imkanlarıyla bir yeraltı barajı inÅŸa edilmiÅŸtir. ElmadaÄŸ-Kargalı Yeraltı Barajı 2.500.000 metreküp kapasiteli, en büyük Yeraltı barajı olması, baraj kompleksi içerisinde entegre(bütünleÅŸik) su arıtma sistemine sahip olması özellikleri ile yine ülkemizin ilklerinden biridir. ElmadaÄŸ ilçesinin tüm su ihtiyacını da karşılayacak ÅŸekilde tasarlanan ve inÅŸaatı tamamlanan barajın devreye girmesiyle ElmadaÄŸ ilçesinin uzun yıllar boyunca su ihtiyacı karşılanmıştır. Baraj tamamen ASKİ imkanlarıyla yapılmıştır.

KavÅŸakkaya Barajı 

KavÅŸakkaya Barajı, Ankara İli Kazan İlçesinin 25 km. kuzey doÄŸusundadır. Ankara İçme Suyu II. Merhale projesi kapsamında, Ankara Çayı' nın yan kollarından olan Ovaçayı üzerinde içme suyu amaçlı olarak Genel MüdürlüÄŸümüz tarafından inÅŸa edilmiÅŸtir. KavÅŸakkaya Barajı, KurtboÄŸazı Barajı' nı beslemekte olup, suyunu doÄŸrudan Ankara' ya göndermemektedir. Barajın gövde kapasitesi 80.835.000 m3' tür. KurtboÄŸazı Barajı' na 1.300 mm çapında 23.120 metrelik çelik bir boru hattıyla baÄŸlanmıştır.

Akyar Barajı 

Akyar Barajı, 1992-2000 yılları arasında EÄŸrekkaya Barajı' nın beslenmesi amacıyla yapılmıştır. Ankara' nın 90 km kuzeyinde, Kızılcahamam ilçesine 12 km uzaklıkta yer almaktadır. 13.347 metre uzunluÄŸunda 1.000 mm çapında bir hat ile EÄŸrekkaya Barajı' nı beslemektedir. Azami su hacmi 56.000.000 m3' tür. Akyar Barajını Bulak deresi beslemektedir.

Çubuk II Barajı

1961-1964 Yılları arasında yapılmış olup, Çubuk ilçesinin 5 km. kuzeyindedir. Azami su hacmi 22.000.000 metreküptür. Barajı Mendek, Kışla, Hacıkadın, Bağırcan, Çayır ve Kırkpınar dereleri beslemektedir. Çubuk II Barajından çekilen su, Pursaklar Arıtma Tesisinde arıtılmakta, aynı zamanda, Çubuk ilçesinin su ihtiyacı da bu barajdan karşılanmaktadır. Baraj hattının uzunluÄŸu, 34,25 km olup, borunun çapı 1200-1400 mm' dir.

ASKİ HAKKINDA

ASKİ Genel MüdürlüÄŸü hizmet binamız, Kazım Karabekir caddesi üzerinde; abonelerimizin ulaşımda zorluk çekmeyeceÄŸi Genel Müdürlük kompleksi içerisinde hizmet vermektedir. Bu kompleks içinde ana hizmet binası, vatandaÅŸlarımızın yoÄŸun olarak kullanımlarına uygun bir yapıda dizayn edilmiÅŸ Abone İşleri Dairesi BaÅŸkanlığı ve SCADA (Denetleyici Kontrol ve Veri Toplama) Kontrol Merkezi bulunmaktadır. 

Yazının Devamı İçin Tıklayın »
​

 

bottom of page